Nya expriment
Igår var jordärtskocka en del av innehållet i låda.
Herregud, vad gör man med sånt?
Ut på internet och leta recept. Till slut hittade vi en jordärtskocksgratäng. Den blev riktigt god faktiskt.
Här kommer receptet:
1 kg jordärtskockor
3 dl crème fraiche
1 citron (saft + skal)
3 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
2 dl ost
salt
svartpeppar
1 tsk paprikapulver
olivolja
Blanda crème fraiche med rivet skal och saft från halva citronen, riven vitlök och timjan. Riv osten och blanda i nästan allt, men spara lite. Smaka sedan av med salt, peppar, paprikapulver.
Skala jordärtskockorna, lägg dem i vatten med lite citron i så att de inte mörknar. Skär dem sedan i stavar, skivor eller bitar, beroende på formen. Förväll dem i lättsaltat vatten i cirka fem minuter så går det fortare att få gratängen klar. Låt dem rinna av och lägg sedan upp dem i en ugnsfast form. Häll över crème fraiche-blandningen och resten av osten. Ringla sedan över lite olivolja.Gratinera i ugnen i 225 grader tills skockorna.
Servera med en grönsallad och en köttbit.
Receptet kommer från Helsingborgs dagblad. Dock ändrade jag receptet lite.
jag älskar jordärtskockssoppa! Det är riktigt krämigt och lent. Sök recept på tasteline.se. Skala ett gäng räkor att ha i soppan vid servering och så toppa med massor av torkad körvel. Det är så sanslöst gott! Och så rostat bröd till.
Prova att ha i en jordärtskocka med potatisen när du gör potatismos och mosa tillsammans. Blir ett väldigt lent potatismos.
Åååh... dreggel. Det där lär ju helt fantastiskt gott!!
Jag tycker även att kronäertskocka är supergott som det är. Koka, och servera sedan hela kockan i tex ett cocktailglas för snyggast uppläggning.. óch så doppar man varje blad något i ngt gott kryddsmör. Ememxpelvis ett med mycket citron, örter och vitlök i. Mmm,.
Malin och Zandra: Tack för tipsen.