Blev inte som jag trodde

Förra fredagen ringde jag fem sjukgymnaster och berättade att jag ville ha dom på intervju veckan därpå.

Vid eftermiddagsfikan så frågar en kollega sjukgymnasten varför han sa upp sig istället för att begära tjänstledigt under sommaren då han ska jobba på ett annat ställe och sedan i höst kanske plugga nån enstaka kurs. Han har då egentligen inte något bra svar på det, men säger att han ska fundera på det över helgen.

När jag kom till jobbet i måndags så hade han bestämt sig. Han tar tillbaka sin uppsägning.
Min chef fick det roliga jobbet att ringa de fem utvalda sjukgymnasterna och  meddela att det inte blir nån intervju.

Det kändes lite snopet när jag säkert lagt ner mer än en arbetsdag på att läsa, välja ut ansökningar och ringa de tilltänkta.
Nu har det smält in lite och det kommer bli bra så här.

Utmaning

Såg på lovejades blogg att jag blivit utmanad.  Tror jag gjort den här utmaningen nångång tidigare men jag är inte säker.

TRE jobb jag har haft: Tomatplockare, vårdbiträde och nuvarande arbetet som arbetsterapeut
TRE platser jag bott på: Landet, Göteborg (på tre olika adresser), Norrköping (på två olika adresser)
TRE saker jag gillar att se på tv: Grey´s anatomy, Wipeout, Design Simon och Thomas
TRE favoriträtter: Mango chutneykyckling, Fläskfilé och rostade grönsaker, Tacos
TRE platser där jag helst skulle vilja vara just nu: Maldiverna, Madeira, i naturen och njuta av våren
TRE personer som jag utmanar: Den som vill få ta utmaningen.

Kent på gång igen

Kent håller på och spelar in en ny skiva.
Naturligtvis blir det bra!

Väderbluffen

Soeln sken från klarblå himmel när vi idag tänkte åka till Ågelsjön och njuta av vädret. Vi gjorde en sallad att ha med oss. Gjorde även kaffe och te.

När vi kommer fram mötts vi var en kallt blåst men vi fortsätter fram till en beghäll där vi hoppas att det ska vara lite vindskyddat.
Dock är det inte det!
Vi tar fram vår sallad medan jag sitter och klagar på att jag fryser. Trycker i oss salladen ganska snabbt, men när lite är kvar på tallrikarna kommer en kraftig vindby och helt plötsligt är all mat och vattenglasen täckta av ett tunt lager av sand och kol. Kolen kom från gammal aska som låg en bit framför oss.

Då tröttnar till och med M och vi packar ihop våra grejer. Kaffe och te tog vi hemma i soffan!!
När vi satt i soffan såg det så varmt och skönt ute men som sagt vi visste. Det var svinkallt!

När det är sol tror man alltid att det ska vara varmt, men en kallt vind kan lura även den bästa!

Påsken i bilder

Först gjorde vi vårfint hos mamma.

Foto: SysterYster

Sedan blev det ett besök på Ekön.

Foto: SysterYster

Baltazar hade det skönt på landet.


Lite vårtecken


På kvällen blev det en utflykt till ett berg med utsikt över byn.


Lite fotografering i motljus

Foto: SysterYster



Mer motljusfotografering

Vad jag tittar på

Malin undrar vad det är i ansökningar jag lägger märke till och vad som gör att de kommer i den "Skulle kunna tänka mig som kollega"-högen. Tänkte att jag skulle försöka mig på att förklara vad det är jag lägger märke till.

Många av de som sökt den här tjänsten går nu sista terminen på sjukgymnastprogrammet och de har ju ingen erfarenhet att arbeta som sjukgymnast. Naturligtvis avfärdar jag inte dom med en gång, utan då tittar jag på ifall de innan utbildningen till exempel arbetar inom äldreomsorgen som undersökerska eller vårdbiträde. Jag tittar också på om de har skrivit var de har haft sina praktikperioder under utbildningen. Vissa har skrivit om det och vissa inte. De som antingen har arbetar inom vården innan eller har har haft sin praktik på lämpliga ställen kan hamna i intervjuhögen.

De personer som relaterar till något som stod i annonsen blir också mer intressanta. Vi hade en rad om att vi arbetar med rehabiliterande arbetssätt och har man då skrivit några tankar om det så blir den personen mer intressant.

Jag har också tittat på var i Sverige den sökande bor. Några av de ansökningar som vi fått är personer som bor på Nya Zealand, Polen och Tyskland. De är säkert jätteduktiga, men det försvårar att få en person från Tyskland hit snabbt på en intervju... En fördel är om man inte bor allt för långt bort.

Några som hamnat i intervjuhögen är färdigutbildade och har arbete. På dessa har jag kollat på vilka arbeten de haft och om de skrivit något om de arbetsuppgifter de har där. En fördel är ju naturligtvis att de arbetat inom äldreomsorgen, men även andra områden går bra.

Jag tittar också om de sökande har någon utbildning utöver sjukgymnastutbildningen till exempel massör, kunskap i akupunktur, förflyttningsteknik och kunskap om lyftselar och lyftar.

Vissa har bild på sig själv med i ansökan. Det är trevligt men absolut inget som väger in i min bedömning.

Slutligen tittar jag på helheten, hur ser ansökan ut? Hur är språket? Stavfel? Särskrivingar?

Har också hela tiden i tanken att jag ska trivas med personen i fråga. Det är ju jag och sjukgymnasten som delar kontor och det är vi som kommer jobba närmast varandra.

Just nu har jag 11 ansökningar i "skille kunna tänka mig som kollega"-högen vilket innebär att jag måste nog minska den till hälften. Det kommer bli svårt tror jag.

Hoppas, Malin, att du fått några tips. Detta blev ju väldigt specifikt om sjukgymnast, men generellt kan jag säga att det är viktigt att tänka på vilket jobb det är man söker. Söker man en sjukgymnasttjänst så vill inte arbetsgivaren veta vad man gjorde när man var värnpliktig, utan vad man åstakommit som sjukgymnast eller under sin utbildning.

Nytta med nöje

Igår tog jag hem pärmen med alla ansökningar. Efter en genomräkning så är det 41 ansökningar som kommit in.
Tog pärmen och tog på mig solglasögonen och satte mig på balkongen för att börja gallringen. Underbart vårväder idag.

Efter två timmar var ansökningarna genomlästa och lagda i tre högar:
"Skulle jag kunna tänka mig som kollega"-högen innehåller just nu 10 personer.
"Skulle jag kanske kunna tänka mig som kollega"-högen innehåller 16 personer. Den sista högen "Skulle jag inte kunna tänka mig som kollega innehåller 15 personer.

Trodde inte att jag skulle sitta i den här sitsen: att sitta och bedöma andra människors kompetens utifrån ett personligt brev och ett CV. Jag har ju alltid varit den som själv skrivit ansökningar och blivit lagd i olika högar av någon annan.


Rapport från Madeira

Lovade en rapport från semester på Maderia. Ska försöka välja ut några bilder av de 550 vi tog.

Maderira bjöd de första dagarna på ganska mulet väder men det var ändå inte kallt. I alla fall inte i Funchal, men på andra ställen på ön pendlade temperaturen mellan åtta till 20 grader vilket gjorde det lite svårt att klä sig rätt.

Överallt var det grönt och frodigt så här på våren. Rosor, änglatrumpet, kallor, jakarandaträd blommade så vackert.


Motion fick vi också då vi tre dagar hade vandringar inplanerade. Första dagen blev det levada Dos torrnos och levada do bom successo. Totalt gick vi i fyra timmar. Såg många fina vyer och miljöer.

M gående längs levada dos tornos

Vattenfall längs levada do bom successo

Efter den fyra timmar långa vandringen gick vi till det anrika Reids för att äta Afternoon Tea. Vi tog på oss våra finaste kläder då de har klädkod på Reids. Kommer nog aldrig att äta så dyrt afternoon tea igen (28 euro/pers), men oj, vad gott det var.


De förljande fyra dagarna hade vi hyrbil och hann med att se väldigt mycket av ön. Bland annat Porto moniz, den västligaste punkten Ponta do pargo, Boca da encumeada 1007 meter över havet där vi kunde se både nord-och sydkusten. Dessutom vandrade vi i Rabacal längs levadan 25 Fontes. Vi besteg även högsta toppen på Maderia, Pico Ruivo på 1861 meter över havet.


Det stora vattenfallet i slutet av Levada 25 Fontes


I Porto Moniz var det blåsig, mulet och lite kallt. Ingen badade i havsvattenbassängen...


Vandringen upp till Pico Ruivo var häftig. På 1861 meters höjd hamnade vi ovanför molnen. Strålande sol men bara 8 grader varmt, men under vandringen blev det varmare och snart så gick vi i kortärmat. Oerhört häftigt att gå ovanför molnen. Jag var frestad att hoppa ut och gå på dom. De såg så mjuka och sköna ut.


Äntligen upp på toppen. M beundrar utsikten.

Semesterns sista dag åkte vi på Val-och delfinsafari. Valar fick vi tyvärr inte se, men delfiner dök upp runt båten redan efter 20 minuter. Otroligt häftiga djur.




Vi hade korta stunder också tid att ligga stilla... Vid hotellpoolen.

Ledig igen

Efter två arbetsdagar efter semestern är jag då ledig igen. Fem dagar dessutom. Först hela påskhelgen och dessutom min ordinarie lediga dag på tisdag.
Alltså fem dagar ledigt!!

Det gäller att inte jobba för mycket!

Fast. Lite ska jag ändå jobba.
Tog idag hem en hel pärm med ansökningar till sjukgymnasttjänsten. Jag tappade räkningen efter 25 inkomna ansökningar. Skulle tro att det just nu har kommit in 35-40 ansökningar och det är fortfarande fyra dagar kvar på ansökningstiden.
Så i morgon när mannen jobbar så sitter jag lutad över alla ansökningar för att göra en första gallring.

Hemma igen

Igår kom vi hem från Madeira.
Idag var vardagen tillbaka då jag snabbt fick komma in i jobbet igen.

Det har varit en vecka med både äventyr och slappande, sol och moln, värme och kyla.

En längre rapport med bilder kommer i helgen.

Men snabbt sammanfattat så var det en lyckad semester.

Snabbrapport

En snabbrapport från Maderia.
Här är allt bra. Våren  är i luften och blommorna blommar.
Ca 20 grader i luften.

Idag har vi utforskat en del av ön i bil, men vi har ytterligare tre dagar med bil med många nya upptäckter.

Dags att dra vidare för att köpa lite vatten och något att äta.