Valentinkaka

Lovade i fredags att visa de allahjärtansdags-kakor jag gjorde. Så här kommer recept och bild.

Deg:

100 g smör
3 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 st äggula
0,5 tsk vaniljsocker

Fyllning:

250 g mandelmassa
125 g smör
3 st ägg + 1 äggvita
1 msk jordgubbssaft, koncentrerad

Glasyr:

0,5 dl jordgubbssylt
2,25 dl florsocker
1,5 msk vatten
25 st sockerhjärtan

1. Formar: Blanda ihop alla ingredienserna till en deg. Ju mindre degen knådas, desto mörare blir kakorna. Tryck ut degen med fingrarna till ett 5 mm tjockt skal i smorda mazarinformar, ca 6 cm i diameter. Ställ ut formarna på två plåtar.
2. Fyllning: Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan grovt. Blanda ner smör och rör för hand eller med elvisp tills det blir en jämn smet. Tillsätt ett ägg åt gången och äggvitan.Vispa till en slät smet. Häll ner jordgubbssaften på slutet.
3. Fyll formarna 1 cm från kanten och grädda dem mitt i ugnen ca 20 min. Det är enklast om kakorna får svalna innan de tas ur formarna.
4. Glasyr: Lägg en liten klick sylt ovanpå varje kaka och stryk ut. Sikta florsockret direkt ner i kastrullen. Blanda med vatten och värm till lite mer än fingervarmt, ca 40°. Stryk glasyren på bakelserna. Stelnar glasyren så värm den lite mer och tillsätt mer vatten.
5. Garnera varje bakelse med ett hjärta.

Receptet kommer från Allt om mat

 



Kommentarer
Postat av: Carolina

Ser riktigt gott ut - sååå trist o vara allergisk mot jordgubbar bara :(


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback